31.10.23
JADŁOSPIS DEKADOWY PIONKI
31.10.2023 wtorek |
Dieta podstawowa |
Dieta łatwostrawna |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu |
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i latwoprzyswajalnych węglowodanów |
Dieta łatwostrawna pediatryczna |
Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna |
Śniadanie |
makaron na mleku 400ml |
makaron na mleku 400ml pasztet drobiowy 50g pomidor 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml |
makaron na mleku 400ml |
makaron na mleku 400ml |
makaron na mleku 400ml szynka konserwowa 50g pomidor 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml |
makaron na mleku 400ml szynka konserwowa 50g pomidor 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata 250ml II śniadanie: bułka z masłem i wędliną, sałatą i pomidorem |
szynka konserwowa 50g pomidor 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml II śniadanie: bułka z masłem i wędliną, sałatą i pomidorem |
|
pasztet drobiowy 50g |
pasztet drobiowy 50g |
szynka konserwowa 50g pomidor |
||||
|
papryka 50g |
papryka |
50g |
||||
|
chleb pszenno-żytni 110g |
chleb razowy 100g |
bułka pszenna 100g |
||||
|
masło roślinne 15g |
masło roślinne 15g |
masło roślinne 15g |
||||
|
herbata 250ml |
herbata b/cukru 250ml |
herbata250ml |
||||
|
|
II śniadanie: |
|
||||
|
|
chleb razowy z masłem, wędliną,
|
|
||||
|
|
sałatą i pomidorem |
|
||||
|
Składy: makaron na mleku: woda , mleko w proszku(mleko),makaron pszenny(zboża zawierające gluten) pasztet wieprzowy: mięso z kurczaka, mięso wieprzowe, wątróbki z kurczaka, bułka tarta (zawiera: mąka PSZENNA, woda, drożdże, sól), proszek JAJOWY (JAJA kurze), tłuszcz wieprzowy, skórki z kurczaka, sól, cebula, BŁONNIK PSZENNY , przyprawy, cukier Szynkowa kanapkowa: mięso wieprzowe z szynki (71%), woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka (łącznie z laktozą). chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa kanapka z szynką kanapkową: chleb pszenno- żytni,(zboża zawierające gluten))(cukrzyca) lub bułka pszenna(zboża zawierające gluten)) (dzieci), szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło roślinne, sałata, pomidor |
||||||
obiad |
Zupa z zielonego groszku 400ml |
Zupa z zielonego groszku 400ml |
Zupa z zielonego groszku 400ml |
Zupa ziemniaczana 400ml |
Zupa ziemniaczana 400ml |
Zupa z zielonego groszku 400ml |
Zupa z zielonego groszku 400ml |
|
kotlety ziemniaczane 2szt |
ryż z jabłkiem 300g |
ryż z mięsem i warzywami 350g |
ryż z jabłkiem 300g |
ryż z mięsem i warzywami 350g |
ryż z jabłkiem 300g |
ryż z mięsem i warzywami 350g |
|
sos pieczarkowy 100g |
kompot 250ml |
sos koperkowy 50g |
kompot 250ml |
sos koperkowy 50g |
kompot 250ml |
sos koperkowy 50g |
|
surówka z kapusty kiszonej 120g |
|
surówka z kapusty kiszonej 120g |
|
bukiet warzyw 120g |
podwieczorek: |
bukiet warzyw 120g |
|
kompot 250ml |
|
kompot b/cukru 250ml |
|
kompot b/cukru 250ml |
biszkopty 40g |
kompot 250ml |
|
|
|
podwieczorek: |
|
|
|
podwieczorek: |
|
|
|
sok pomidorowy 200g |
|
|
|
biszkopty 40g |
|
Zupa z zielonego groszku z natką pietruszki: warzywko, ziemniaki, groszek zielony, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka
|
||||||
|
Zupa ziemniaczana: warzywko, ziemniaki, marchew, pietruszka, , seler pieprz sól, koper, |
||||||
|
kotlet ziemniaczany: ziemniaki, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), jaja, olej roślinny, sól sos pieczarkowy: pieczarki, cebula, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) olej roślinny, sól, pieprz
|
||||||
|
surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka: kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól |
||||||
|
ryż z mięsem i warzywami: ryż, szynka b/k, marchew, pietruszka, , masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten), olej roślinny, pieprz, sól |
||||||
|
ryż z jabłkiem: ryż, jabłko prażone, jogurt naturalny(mleko), cukier, masło roślinne(mleko) bukiet warzyw: marchew, fasolka szp, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól Herbatniki: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, oleje roślinne: palmowy, olej |
||||||
|
rzepakowy i tłuszcz palmowy - w zmiennych proporcjach syrop cukru inwertowanego serwatka w proszku (z mleka) emulgator (lecytyna sojowa) sól |
||||||
|
bukiet warzyw: marchew, fasolka szp, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól Herbatniki: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, oleje roślinne: palmowy, rzepakowy i tłuszcz palmowy - w zmiennych proporcjach syrop cukru inwertowanego serwatka w |
||||||
|
proszku (z mleka) emulgator (lecytyna sojowa) sól |
||||||
|
Biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny). Może zawieraćmleko i orzechy |
||||||
|
sok pomidorowy 100% |
||||||
Kolacja |
Szynka konserwowa 50g sałata 20g chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g herbata 250ml |
Szynka konserwowa 50g sałata 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml |
Szynka konserwowa 50g sałata 20g chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml |
Szynka konserwowa 50g sałata 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml |
Szynka konserwowa 50g sałata 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml |
Szynka konserwowa 50g sałata 20g bułka pszenna 100g masło 15g herbata 250ml |
Szynka konserwowa 50g sałata 20g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata 250ml |
Szynka konserwowa: mięso wieprzowe z szynki (71%), woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka (łącznie z laktozą). chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa |
|||||||
Wartości odżywcze dla diety podstawowej: |
Wartość energetyczna 2003 kcal Białko ogółem 59.53 g Tłuszcz 56.03 g Węglowodany ogółem 332.12 g Błonnik pokarmowy 33.03 g Sód 2392.15 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 11.89 g Glukoza 5.66 g Fruktoza 7.07 g Sacharoza 34.79 g Laktoza 3.95 g |
podkreślone zostały produkty alergizujące sporządziła: mgr dietetyk Agata Birus