Dostosuj: A

5.11.23

 

4.11.2023

sobota

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i latwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor+sałata 50g

chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g herbata 250ml

Płatki owsiane na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor+sałata 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml

Płatki owsiane na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor+sałata 50g

chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml II śniadanie:

chrupki kuk 20g

Płatki owsiane na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor+sałata 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml

Płatki owsiane na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor+sałata 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml

Płatki owsiane na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor+sałata 50g

bułka pszenna 100g masło 15g

herbata 250ml II śniadanie:

chrupki kuk 20g

szynka wojskowa 50g pomidor+sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata 250ml

II śniadanie: chrupki kuk 20g

Składy:

płatki owsiane na mleku: woda , mleko w proszku(mleko), płatki owsiane (zboża zawierające gluten)

 

 

szynka wojskowa:mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa

Kisiel: woda, jabłko, mąka ziemniaczana, cukier chrupki kukurydziane: grys kukurydziany 100%

obiad

Barszcz czerwony 400ml z ziemniakami 150g

pierogi ruskie 200g surówka z marchwi i jabłka 120g

Kompot 250ml

Barszcz czerwony 400ml z ziemniakami 150g

pierogi ruskie 200g surówka z marchwi i jabłka 120g

kompot 250ml

Barszcz czerwony 400ml z ziemniakami 150g

pierogi ruskie 200g surówka z marchwi i jabłka 120g

kompot b/cukru 250ml Podwieczorek:

owoc 1szt

Barszcz czerwony 400ml z ziemniakami 150g

Makaron z serem twarogowym 300g

owoc 1szt kompot 250ml

Barszcz czerwony 400ml z ziemniakami 150g

Makaron z serem twarogowym 300g

owoc 1szt

kompot b/cukru 250ml

Barszcz czerwony 400ml z ziemniakami 150g

pierogi ruskie 200g marchewka gotowana 120g kompot 250ml podwieczorek

soczek 200ml

Barszcz czerwony 400ml z ziemniakami 150g kopytka 200g

marchewka gotowana 120g kompot 250ml podwieczorek

soczek 200ml

barszcz czerwony z ziemniakami:warzywko, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, ,seler pieprz sól, koper, natka

 

 

pierogi ruskie: ziemniaki, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), ser twarogowy (mleko), cebula, olej rzepakowy, sól makaron z serem twarogowym makaron pszenny(zboża zawierające gluten), ser twarogowy (mleko), olej rzepakowy, sól surówka z marchwi i jabłka: kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier marchewka gotowana: marchew, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól

Kolacja

Polędwica sopocka 50g papryka+ sałata 50g chleb pszenno-żytni 110g

masło roślinne 15g herbata 250ml

Polędwica sopocka 50g rzodkiewka+ sałata 50g bułka pszenna 100g

masło roślinne 15g herbata 250ml

Polędwica sopocka 50g papryka+ sałata 50g chleb razowy 100g

masło roślinne 15g herbata b/cukru 250m

Polędwica sopocka 50g rzodkiewka+ sałata 50g bułka pszenna 100g

masło roślinne 15g herbata 250ml

Polędwica sopocka 50g rzodkiewka+ sałata 50g bułka pszenna 100g

masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml

Polędwica sopocka 50g rzodkiewka+ sałata 50g bułka pszenna 100g masło 15g

herbata 250ml

Polędwica sopocka 50g rzodkiewka+ sałata 50g bułka pszenna 100g

masło ekstra 15g herbata 250ml

Składy:

Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa

Wartości odżywcze dla diety podstawowej:

Wartość energetyczna 1927 kcal Białko ogółem 70.44 g Tłuszcz 856.18 g Węglowodany ogółem 309.56 g Błonnik pokarmowy 22.23 g Sód 3938.70 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 12.92 g Glukoza 2.33 g Fruktoza 3.42 g Sacharoza 30.67 g Laktoza 15.54 g