Dostosuj: A

31.10.23

JADŁOSPIS DEKADOWY PIONKI

31.10.2023

wtorek

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem

łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i

latwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

Śniadanie

makaron na mleku 400ml

makaron na mleku 400ml pasztet drobiowy 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml

makaron na mleku 400ml

makaron na mleku 400ml

makaron na mleku 400ml szynka konserwowa 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml

makaron na mleku 400ml szynka konserwowa 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata 250ml

II śniadanie:

bułka z masłem i wędliną, sałatą i pomidorem

szynka konserwowa 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml

II śniadanie:

bułka z masłem i wędliną, sałatą i pomidorem

 

pasztet drobiowy 50g

pasztet drobiowy 50g

szynka konserwowa 50g pomidor

 

papryka 50g

papryka

50g

 

chleb pszenno-żytni 110g

chleb razowy 100g

bułka pszenna 100g

 

masło roślinne 15g

masło roślinne 15g

masło roślinne 15g

 

herbata 250ml

herbata b/cukru 250ml

herbata250ml

 

 

II śniadanie:

 

 

 

chleb razowy z masłem, wędliną,

 

 

 

 

sałatą i pomidorem

 

 

Składy:

makaron na mleku: woda , mleko w proszku(mleko),makaron pszenny(zboża zawierające gluten)

pasztet wieprzowy: mięso z kurczaka, mięso wieprzowe, wątróbki z kurczaka, bułka tarta (zawiera: mąka PSZENNA, woda, drożdże, sól), proszek JAJOWY (JAJA kurze), tłuszcz wieprzowy, skórki z kurczaka, sól, cebula, BŁONNIK PSZENNY , przyprawy, cukier

Szynkowa kanapkowa: mięso wieprzowe z szynki (71%), woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka (łącznie z laktozą).

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb pszenno- żytni,(zboża zawierające gluten))(cukrzyca) lub bułka pszenna(zboża zawierające gluten)) (dzieci), szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać:

zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło roślinne, sałata, pomidor

obiad

Zupa z zielonego groszku 400ml

Zupa z zielonego groszku 400ml

Zupa z zielonego groszku 400ml

Zupa ziemniaczana 400ml

Zupa ziemniaczana 400ml

Zupa z zielonego groszku 400ml

Zupa z zielonego groszku 400ml

 

kotlety ziemniaczane 2szt

ryż z jabłkiem 300g

ryż z mięsem i warzywami 350g

ryż z jabłkiem 300g

ryż z mięsem i warzywami 350g

ryż z jabłkiem 300g

ryż z mięsem i warzywami 350g

 

sos pieczarkowy 100g

kompot 250ml

sos koperkowy 50g

kompot 250ml

sos koperkowy 50g

kompot 250ml

sos koperkowy 50g

 

surówka z kapusty kiszonej 120g

 

surówka z kapusty kiszonej 120g

 

bukiet warzyw 120g

podwieczorek:

bukiet warzyw 120g

 

kompot 250ml

 

kompot b/cukru 250ml

 

kompot b/cukru 250ml

biszkopty 40g

kompot 250ml

 

 

 

podwieczorek:

 

 

 

podwieczorek:

 

 

 

sok pomidorowy 200g

 

 

 

biszkopty 40g

 

Zupa z zielonego groszku z natką pietruszki: warzywko, ziemniaki, groszek zielony, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka

 

 

Zupa ziemniaczana: warzywko, ziemniaki, marchew, pietruszka, , seler pieprz sól, koper,

 

kotlet ziemniaczany: ziemniaki, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), jaja, olej roślinny, sól sos pieczarkowy: pieczarki, cebula, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) olej roślinny, sól, pieprz

 

 

surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka: kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól

 

ryż z mięsem i warzywami: ryż, szynka b/k, marchew, pietruszka, , masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten), olej roślinny, pieprz, sól

 

ryż z jabłkiem: ryż, jabłko prażone, jogurt naturalny(mleko), cukier, masło roślinne(mleko) bukiet warzyw: marchew, fasolka szp, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól Herbatniki: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, oleje roślinne: palmowy, olej

 

rzepakowy i tłuszcz palmowy - w zmiennych proporcjach syrop cukru inwertowanego serwatka w proszku (z mleka) emulgator (lecytyna sojowa) sól

 

bukiet warzyw: marchew, fasolka szp, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól Herbatniki: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, oleje roślinne: palmowy, rzepakowy i tłuszcz palmowy - w zmiennych proporcjach syrop cukru inwertowanego serwatka w

 

proszku (z mleka) emulgator (lecytyna sojowa) sól

 

Biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny). Może zawieraćmleko i orzechy

 

sok pomidorowy 100%

Kolacja

Szynka konserwowa 50g sałata 20g

chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g

herbata 250ml

Szynka konserwowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g

herbata 250ml

Szynka konserwowa 50g sałata 20g

chleb razowy 100g masło roślinne 15g

herbata b/cukru 250ml

Szynka konserwowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g

herbata 250ml

Szynka konserwowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g

herbata b/cukru 250ml

Szynka konserwowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło 15g

herbata 250ml

Szynka konserwowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło ekstra 15g

herbata 250ml

Szynka konserwowa: mięso wieprzowe z szynki (71%), woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka (łącznie z laktozą).

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa

Wartości odżywcze dla diety podstawowej:

Wartość energetyczna 2003 kcal Białko ogółem 59.53 g Tłuszcz 56.03 g Węglowodany ogółem 332.12 g Błonnik pokarmowy 33.03 g Sód 2392.15 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 11.89 g Glukoza 5.66 g Fruktoza 7.07 g Sacharoza 34.79 g Laktoza

3.95 g

 

podkreślone zostały produkty alergizujące sporządziła: mgr dietetyk Agata Birus