Dostosuj: A

3.11.23

 

3.11.2023

piątek

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i latwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

Śniadanie

Kasza jęczmienna na mleku 400ml

ser biały 50g marmolada 20g

chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g

kawa mleczna 250ml

Kasza jęczmienna na mleku 400ml

ser biały 50g marmolada 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g

kawa mleczna 250ml

Kasza jęczmienna na mleku 400ml

ser biały 50g pomidor 50g

chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml II śniadanie:

chleb razowy z masłem i szynką z ogórkiem

Kasza jęczmienna na mleku 400ml

ser biały 50g marmolada 20g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g

kawa mleczna 250ml

Kasza jęczmienna na mleku 400ml ser biały 50g

pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml

Kasza jęczmienna na mleku 400ml ser biały 50g

marmolada 20g bułka pszenna 100g masło 15g

kawa mleczna 250ml II śniadanie:

bułka z masłem i szynką z ogórkiem

poledwica sopocka 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata 250ml

II śniadanie:

bułka z masłem i szynką z ogórkiem

Składy:

kasza jęczmienna. na mleku: woda , mleko w proszku, kasza jęczmienna (zboża zawierjaące gluten)

marmolada: jabłka, aronia, róża (5%), C: cukier i/lub S: syrop glukozowo-fruktozow, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, sorbinian potasu – substancja konserwująca, aromat różany

Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa

kawa mleczna:woda , mleko w proszku, kawa zbożowa[ zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy – prażone], cukier

kanapka z szynką kanapkową: chleb pszenno- żytni,(zboża zawierające gluten))(cukrzyca) lub bułka pszenna(zboża zawierające gluten)) (dzieci), szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki

ziemne, , gorczycę, sezam) masło roślinne, sałata, pomidory

obiad

Zupa kalafiorowa 400ml ryba smażona 100g surówka z kiszonej kapusty 120g

ziemniaki 200g Kompot 250ml

Zupa kalafiorowa 400ml ryba pieczona 100g

bukiet warzyw gotowanych 120g

ziemniaki 200g kompot 250ml

Zupa kalafiorowa 400ml ryba pieczona 100g surówka z kiszonej kapusty 120g

ziemniaki 200g kompot b/cukru 250ml Podwieczorek:

budyń 200g

Zupa koperkowa z lanym ciastem 400ml

ryba pieczona 100g

bukiet warzyw gotowanych 120g

ziemniaki 200g kompot 250ml

Zupa koperkowa z lanym ciastem 400ml

ryba pieczona 100g

bukiet warzyw gotowanych 120gg ziemniaki 200g

kompot b/cukru 250ml

Zupa kalafiorowa 400ml ryba pieczona 100g

bukiet warzyw gotowanych 120g ziemniaki 200g

kompot 250ml podwieczorek budyń 200g

Zupa kalafiorowa 400ml ryba pieczona 100g

bukiet warzyw gotowanych 120g ziemniaki 200g

kompot 250ml podwieczorek: soczek 200ml

Składy:

Zupa kalafiorowa, ziemniaki, kalafior, marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka

Zupa koperkowa z lanym ciastem::wywar, ziemniaki, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja)marchew, pietruszka, seler sól, koper, pieprz, natką ryba smażona: ryba 100g, mąka pszenna(gluten), jaja, olej rzepakowy, sól

ryba pieczona: ryba 100g, przyprawy ziołowe

 

surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka: kapusta kiszonej, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól bukiet warzyw: marchew, fasolka szp, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól

budyń:mleko w proszku(mleko), skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, sól, aromat, barwnik: kurkumina sok owocowy 100%

Kolacja

Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g

sałata 20g

chleb pszenno-żytni 110g

masło roślinne 15g herbata 250ml

Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g

sałata 20g

bułka pszenna 100g

masło roślinne 15g herbata 250ml

Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g

sałata 20g

chleb razowy 100g

masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml

Szynka wieprzowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml

Szynka wieprzowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml

Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g

bułka pszenna 100g masło 15g

herbata 250ml

Pasta jajeczna z natką pietruszki 60g bułka pszenna 100g

masło ekstra 15g herbata 250ml

Składy:

Pasta jajeczna: jaja, jogurt naturalny (mleko), natka pietruszki, sól

Szynka konserwowa: mięso wieprzowe z szynki (71%), woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty ( zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka (łącznie z laktozą).

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa

Wartości odżywcze dla diety podstawowej:

Wartość energetyczna 2333 kcal Białko ogółem 91.42 g Tłuszcz 74.10 g Węglowodany ogółem 338.48 g Błonnik pokarmowy 27.54 g Sód 2341.27 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 16.69 g Glukoza 3.25 g Fruktoza 4.60 g Sacharoza 22.63 g Laktoza 39.13 g