Dostosuj: A

28.11.2023

 

 

28.11.2023

wtorek

 

Dieta podstawowa

 

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

 

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i latwoprzyswajalnych węglowodanów

 

Dieta łatwostrawna pediatryczna

 

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

śniadanie

makaron na mleku 400ml miód 20g

ser biały 50g

chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g

owoc 1szt

kawa mleczna 250ml

makaron na mleku 400ml miód 20g

ser biały 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g owoc 1szt

kawa mleczna 250ml

zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 400ml

ser biały 50g pomidor 50g

chleb razowy 100g masło roślinne 15g owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie

chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

makaron na mleku 400ml miód 20g

ser biały 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

kawa mleczna 250ml

zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 400ml ser biały 50g

pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru250ml II śniadanie:

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

makaron na mleku 400ml miód 20g

ser biały 50g

bułka pszenna 100g masło ekstra 15g owoc 1szt

kawa mleczna 250ml II śniadanie:

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 400ml szynka z indyka 50g

pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło ekstra 15g owoc 1szt

herbata z cytryną250ml II śniadanie:

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

Składy:

makaron na mleku: woda , mleko w proszku(mleko),makaron pszenny(zboża zawierające gluten) zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym:,makaron pszenny (zboża zawierające gluten)), marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, marmolada: jabłka, aronia, róża (5%), C: cukier i/lub S: syrop glukozowo-fruktozow, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, sorbinian potasu – substancja konserwująca, aromat różany

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata z cytryną : woda, cukier, herbata ekspresowa, cytryna

kanapka z szynką kanapkową: chleb pszenno- żytni,(zboża zawierające gluten))(cukrzyca) lub bułka pszenna(zboża zawierające gluten)) (dzieci), szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło roślinne, sałata, pomidor

obiad

Kapuścianka z natką pietruszki 400ml kotlet mielony pieczony 100g ziemniaki 200g

surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml

Zupa grysikowa z natką pietruszki 400ml

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie koperkowym 50g

ziemniaki 200g

surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml

Kapuścianka z natką pietruszki 400ml pulpet wieprzowy pieczony100g w sosie koperkowym 50g

ziemniaki 200g

surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot b/cukru250ml

podwieczorek

kefir naturalny 1szt

Zupa grysikowa z natką pietruszki 400ml

pulpet wieprzowy pieczony100g w sosie koperkowym 50g

ziemniaki 200g buraczki gotowane 150g kompot 250ml

Zupa grysikowa z natką pietruszki 400ml

pulpet wieprzowy pieczony100g w sosie koperkowym 50g

ziemniaki 200g buraczki gotowane 150g kompot b/cukru 250ml podwieczorek

kefir naturalny 1szt

Zupa grysikowa z natką pietruszki 400ml

pulpet wieprzowy pieczony100g w sosie koperkowym 50g

ziemniaki 200g buraczki gotowane 150g owoc 1szt

kompot 250ml podwieczorek herbatniki 40g

Zupa grysikowa z natką pietruszki 400ml

pulpet wieprzowy pieczony100g w sosie koperkowym 50g

ziemniaki 200g buraczki gotowane 150g owoc 1szt

kompot 250ml podwieczorek herbatniki 40g

Składy:

Zupa kapuścianka z natką pietruszki: warzywko, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka zupa grysikowa z natką pietruszki: warzywa suszone, ziemniaki, marchew, pietruszka, , seler kasza manna((zboża zawierające gluten), sól, pieprz,, natka

kotlet mielony: szynka b/k 100g, jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten), olej rzepakowy, sól, pieprz

pulpet wieprzowyw sosie koperkowym : szynka b/k, bułka pszenna(zboża zawierające gluten)), jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, koper surówka z buraka i jabłka: buraki jabłko, olej rzepakowy, sól

buraczki: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól, kwasek cytrynowy

Herbatniki: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, oleje roślinne: palmowy, rzepakowy i tłuszcz palmowy - w zmiennych proporcjach syrop cukru inwertowanego serwatka w proszku (z mleka) emulgator (lecytyna sojowa) sól

substancje spulchniające (E 500, E 450) aromat kefir naturalny:mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

kolacja

Paprykarz rybny 50g ogórek kiszony+sałata 50g chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g herbata z cytryną 250ml

Szynka drobiowa 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata z cytryną 250ml

Paprykarz rybny 50g ogórek kiszony+sałata 50g chleb razowy 100g

masło roślinne 15g

herbata z cytryną b/cukru 250ml

Szynka drobiowa 50 pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml

Szynka drobiowa 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata z cytryną b/cukru 250ml

Szynka drobiowa 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata z cytryną 250ml

Szynka drobiowa 50g pomidor +sałata 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata z cytryną 250ml

Składy:

Paprykarz rybny : konserwa rybna (ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż,

Szynka delikatesowa z kurczaka: mięso z piersi kurcząt (89%), woda, skrobia ziemniaczana z natką pietruszki, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja konserwująca azotyn. Produkt może zawierać soję, gorczycę, pochodne mleka (w tym laktozę).

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól

Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata z cytrynąz : woda, cukier, herbata z cytrynąekspres

Dodatkowy posiłek

Mus owocowy przecierowy 100% 100g

Mus owocowy przecierowy 100% 100g

jogurt naturalny 1szt

Mus owocowy przecierowy 100% 100g

jogurt naturalny 1szt

Mus owocowy przecierowy 100% 100g

Mus owocowy przecierowy 100% 100g

jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis mus: przeciery z: jabłek (88%) i bananów (6%), sok jabłkowy (6%) z zagęszczonego soku, witamina C

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 2420 kcal Białko ogółem 94.54 g Tłuszcz 59.88 g Węglowodany ogółem 389.50 g Błonnik pokarmowy 28.75 g Sód 2496.56 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

15.15 g Glukoza 7.12 g Fruktoza

Wartość energetyczna 2441 kcal Białko ogółem 100.20 g Tłuszcz 60.11 g Węglowodany ogółem 386.21 g Błonnik pokarmowy 20.38 g Sód 1784.50 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 15.89 g Glukoza

Wartość energetyczna 2298 kcal Białko ogółem 88.46 g Tłuszcz 68.66 g Węglowodany ogółem 351.71 g Błonnik pokarmowy 42.01 g Sód 2223.66 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

15.02 g Glukoza 6.58 g Fruktoza

Wartość energetyczna 2249 kcal Białko ogółem 98.92 g Tłuszcz 47.59 g Węglowodany ogółem 367.21 g Błonnik pokarmowy 19.45 g Sód 1798.48 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

13.88 g Glukoza 5.91 g Fruktoza 11.52 g

Wartość energetyczna 2108 kcal Białko ogółem 94.83 g Tłuszcz 49.70 g Węglowodany ogółem 331.90 g Błonnik pokarmowy 20.00 g Sód 1879.64 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 13.15 g Glukoza

Wartość energetyczna 2603 kcal Białko ogółem 108.08 g Tłuszcz 61.76 g Węglowodany ogółem 415.32 g Błonnik pokarmowy 19.97 g Sód 2162.53 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

16.65 g Glukoza 5.91 g Fruktoza 11.52 g

Wartość energetyczna 2301 kcal Białko ogółem 85.65 g Tłuszcz 52.72 g Węglowodany ogółem 384.05 g Błonnik pokarmowy 21.65 g Sód 2204.43 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 10.91 g Glukoza