Dostosuj: A

2.11.23

 

2.11.2023

czwartek

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i latwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

Śniadanie

Zacierki na mleku 400ml ser żółty 50g

pomidor 50g

chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g herbata 250ml

Zacierki na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml

Zacierki na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor 50g

chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml II śniadanie:

andruty 20g

Zacierki na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml

Zacierki na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml

Zacierki na mleku 400ml szynka wojskowa 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło 15g

herbata 250ml II śniadanie:

andruty 20g

szynka wojskowa 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata 250ml

II śniadanie: andruty 20g

Składy:

zacierki na mleku: woda , mleko w proszku, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja)

Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato

Szynka wojskowa:mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka

 

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa

andruty: Mąka pszenna (zboża zawierające gluten), cukier, olej rzepakowy

obiad

Zupa grochowa 400ml kluski ślaśkie 200g sos z wątróbki 100g surówka z kapusty pekinskiej 120g kompot 250ml

Krupnik ryżowy 400ml pulpet wieprzowy 100g w sosie chrzanowym 50g kasza jęczmienna 200g bukiet warzyw 120g kompot 250ml

Krupnik ryżowy 400ml pulpet wieprzowy 100g w sosie chrzanowym 50g kasza jęczmienna 200g surówka z kapusty pekinskiej 120g

kompot b/cukru250ml podwieczorek

jabłko pieczone 1szt

Krupnik ryżowy 400ml pulpet wieprzowy 100g w sosie chrzanowym 50g ziemniaki 200g

bukiet warzyw 120g kompot 250ml

Krupnik ryżowy 400ml

pulpet wieprzowy 100g w sosie chrzanowym 50g

ziemniaki 200g bukiet warzyw 120g

kompot b/cukru 250ml

Krupnik ryżowy 400ml

pulpet wieprzowy 100g w sosie chrzanowym 50g

ziemniaki 200g bukiet warzyw 120g

kompot 250ml podwieczorek mus owocowy 100g

Krupnik ryżowy 400ml

pulpet wieprzowy 100g w sosie chrzanowym 50g

ziemniaki 200g bukiet warzyw 120g kompot 250ml podwieczorek

 

mus owocowy 100g

Składy:

krupnik ryżowy: warzywko, ziemniaki, ryż biały, marchew, pietruszka, ,seler,, pieprz sól, koper, natka

zupa grochowa:warzywko, ziemniaki, groch, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól, koper, pieprz, natka

 

sos z wątróbki: wątroba wieprzowa, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) olej roślinny, sól, pieprz kluski śląskie: ziemniaki, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten) jaja, sól pulpety wieprzowe w sosie chrzanowym: szynka b/k, bułka pszenna (zboża zawierające gluten),, jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten) olej rzepakowy, chrzan sól bukiet warzyw: marchew, fasolka szp, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól

surówka z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka: kapusta pekińska, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier mus owocowy: przeciery: jabłkowy (50 %), bananowy (30 %), z kiwi (20 %) witamina C

Kolacja

Pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym 50g

chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g herbata 250ml

Szynkowa kanapkowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml

Pasta z fasoli z ogórkiem kiszonym 50g

chleb razowy 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml

Szynka wieprzowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata 250ml

Szynka wieprzowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata b/cukru 250ml

Szynka wieprzowa 50g sałata 20g bułka pszenna 100g

masło 15g herbata 250ml

Szynka wieprzowa 50g sałata 20g

bułka pszenna 100g masło ekstra 15g herbata 250ml

Składy:

pasta z fasoli:fasola Jaś, jabłko, cebula, sól

szynkowa kanapkowa: mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam

 

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa

Wartości odżywcze dla diety podstawowej:

Wartość energetyczna 2181 kcal Białko ogółem 82.12 g Tłuszcz 73.76 g Węglowodany ogółem 306.10 g Błonnik pokarmowy 23.79 g Sód 3980.56 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 21.74 g Glukoza 3.61 g Fruktoza 5.23 g Sacharoza 22.31 g Laktoza 15.59 g