Dostosuj: A

16.11.2023

 

16.11.2023

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu i latwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

Śniadanie

Kasza manna na mleku 400ml Pasta z jaj ze szczypiorem 60g pomidor 50g

chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g herbata z cytryną 250ml owoc 1szt

Kasza manna na mleku 400ml Pasta z jaj ze szczypiorem 60g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 15g herbata z cytryną 250ml owoc 1szt

Zupa na wywarze jarzynowym z kaszą manną 400ml

Pasta z jaj ze szczypiorem 60g pomidor 50g

chleb razowy 100g

masło roślinne 15g

herbata z cytryną b/cukru 250ml owoc 1szt

II śniadanie:

serek homogenizowany 1szt

Kasza manna na mleku 400ml

Szynka złocista 50g pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g herbata z cytryną 250ml owoc 1szt

Zupa na wywarze

jarzynowym z kaszą manną 400ml Szynka złocista 50g

pomidor 50g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

h e r b a t a z cytryną b/cukru 250ml

II śniadanie:

serek homogenizowany 1szt

Kasza manna na mleku 400ml

Pasta z jaj ze szczypiorem 60g pomidor 50g

bułka pszenna 100g

masło ekstra 15g

herbata z cytryną 250ml owoc 1szt

II śniadanie:

serek homogenizowany 1szt

Zupa na wywarze jarzynowym z kaszą manną 400ml

Pasta z jaj ze szczypiorem 60g pomidor 50g

bułka pszenna 100g

masło ekstra 15g

herbata z cytryną 250ml owoc 1szt

II śniadanie: biszkopty 40g

Składy:

kasza manna na mleku : woda , mleko w proszku(mleko), kasza manna (zboża zawierające gluten) Zupa na wywarze jarzynowym z kaszą manną :wywar, kasza manna (zboża zawierające gluten)marchew, pietruszka, seler sól, , pieprz, natką

pasta jajeczna: jaja, jogurt naturalny (mleko), szczypior

szynka złocista mięso drobiowe 59% (w tym: filet z kurczaka 47%, pierś z indyka 12%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancja zagęszczająca: karagen, stabilizatory: trifosforany, aromaty (zawierają: zboża zawierające gluten i soję), przeciwutleniacz: askorbinian sodu, wzmacniacze smaku: E621, E635, regulatory kwasowości: octany sodu, cytryniany sodu, białko sojowe, glukoza, maltodekstryna, ekstrakty z warzyw, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: gorczyca, mleka (łącznie z laktozą).

 

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól

Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

 

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata z : woda, cukier, herbata ekspresowa

serek homogenizowany ( mleko, śmietanka, kultury bakterii mlekowych )

biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja , syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), barwnik (karoteny).

obiad

Zupa zacierka z natką pietruszki 400ml ziemniaki 200g

gołąbki duszone w sosie pomidorowym 250g kompot 250ml

Zupa zacierka z natką pietruszki 400ml ziemniaki 200g

udko z kurczaka gotowane 150g marchewka gotowana 150g kompot 250ml

Zupa zacierka z natką pietruszki 400ml ziemniaki 200g

udko z kurczaka gotowane 150g surówka z marchwi 150g kompot b/cukru 250ml podwieczorek:

sok pomidorowy 100% 200ml

Zupa zacierka z natką pietruszki 400ml ziemniaki 200g

udko z kurczaka gotowane 150g marchewka gotowana 150g kompot 250ml

Zupa zacierka z natką pietruszki 400mll

ziemniaki 200g

udko z kurczaka gotowane 150g marchewka gotowana 150g kompot b/cukru 250ml podwieczorek:

sok pomidorowy 100% 200ml

Zupa zacierka z natką pietruszki 400ml ziemniaki 200g

udko z kurczaka gotowane 150g

marchewka gotowana 150g kompot 250ml

owoc1szt podwieczorek:

chrupki kukurydziane 20g

Zupa zacierka z natką pietruszki 400ml ziemniaki 200g

udko z kurczaka gotowane 150g

marchewka gotowana 150g kompot 250ml

owoc1szt podwieczorek:

chrupki kukurydziane 20g

Składy:

Zupa zacierka z natką pietruszki:wywar, ziemniaki, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja)marchew, pietruszka, seler sól, koper, pieprz, natką

udko pieczone:udko z kurczaka, olej rzepakowy udko gotowane: udko z kurczaka

gołabki w sosie pomidorowym: szynka b/k 100g,bułka tarta(zboża zawierające gluten) jaja, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten), koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, sól, pieprz

marchewka: marchewka, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól, surówka z marchwi i jabłka:, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól

kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier

chrupki kukurydziane: grys kukurydziany 100%

Kolacja

polędwica sopocka 50g sałata +rzodkiewka 50g chleb pszenno-żytni 110g masło roślinne 15g

herbata 250ml

 

 

polędwica sopocka 50g sałata +rzodkiewka 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 15g

herbata 250ml

polędwica sopocka 50g sałata +rzodkiewka 50g chleb razowy 100g masło roślinne 15g

herbata b/cukru 250ml

polędwica sopocka 50g sałata +pomidor 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata 250ml

polędwica sopocka 50g sałata +pomidor 50g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata b/cukru 250ml

polędwica sopocka 50g sałata +rzodkiewka 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g

herbata 250ml

polędwica sopocka 50g sałata +rzodkiewka 50g bułka pszenna 100g masło ekstra 15g

herbata 250ml

Składy:

Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(gluten), woda, mąka pszenna(gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(gluten), woda, drożdże, sól

Chleb razowy: woda, mąka razowa (gluten), mieszanka piekarnicza(gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( gluten), sól

masło roślinne:oleje roślinne (słonecznikowy - 24%, rzepakowy), tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), woda, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól (0,15%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D), barwnik (karoteny) herbata : woda, cukier, herbata ekspresowa

Dodatkowy posiłek

Jogurt owocowy 1szt

Jogurt owocowy 1szt

 

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt owocowy 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt owocowy 1szt

Herbatniki 40g

Herbatniki: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, oleje roślinne: palmowy, rzepakowy i tłuszcz palmowy - w zmiennych proporcjach syrop cukru inwertowanego serwatka w proszku (z mleka) emulgator (lecytyna sojowa) sól substancje spulchniające (E 500, E 450) aromat jogurt naturalny:mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus).

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 2350 kcal Białko ogółem 83.08 g Tłuszcz 73.79 g Węglowodany ogółem 353.47 g Błonnik pokarmowy 29.50 g Sód 2205.69 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

21.74 g Glukoza 10.39 g Fruktoza

16.12 g Sacharoza 18.13 g Laktoza

 

20.68 g

Wartość energetyczna 2267 kcal Białko ogółem 91.57 g Tłuszcz 81.24 g Węglowodany ogółem 304.73 g Błonnik pokarmowy 20.81 g Sód 2153.51 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

24.36 g Glukoza 7.65 g Fruktoza 13.40 g

Sacharoza 17.87 g Laktoza 20.69 g

Wartość energetyczna 2024 kcal Białko ogółem 86.22 g Tłuszcz 67.01 g Węglowodany ogółem 289.29 g Błonnik pokarmowy 40.53 g Sód 2197.20 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

20.75 g Glukoza 10.02 g Fruktoza

17.08 g Sacharoza 16.03 g Laktoza

7.18 g

Wartość energetyczna 2284 kcal Białko ogółem 95.98 g Tłuszcz 61.16 g Węglowodany ogółem 350.90 g Błonnik pokarmowy 23.99 g Sód 2366.14 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

19.31 g Glukoza 7.81 g Fruktoza 13.87 g

Sacharoza 18.52 g Laktoza 20.32 g

Wartość energetyczna 2058 kcal Białko ogółem 91.66 g Tłuszcz 59.30 g Węglowodany ogółem 303.01 g Błonnik pokarmowy 23.95 g Sód 2294.83 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

19.36 g Glukoza 9.98 g Fruktoza 15.55 g

Sacharoza 12.60 g Laktoza 6.87 g

Wartość energetyczna 2393 kcal Białko ogółem 101.21 g Tłuszcz 80.34 g Węglowodany ogółem 329.31 g Błonnik pokarmowy 22.50 g Sód 1843.91 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

28.08 g Glukoza 8.44 g Fruktoza 15.49 g

Sacharoza 18.61 g Laktoza 22.69 g

Wartość energetyczna 2352 kcal Białko ogółem 84.35 g Tłuszcz 69.05 g Węglowodany ogółem 362.89 g Błonnik pokarmowy 26.18 g Sód 2101.61 mg Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

16.08 g Glukoza 9.01 g Fruktoza 15.99 g

Sacharoza 31.53 g Laktoza 0.65 g