Dostosuj: A

30.04.24

 

30.04.2024

wtorek

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

śniadanie

zacierki na mleku 300ml ser żółty 50g

papryka +sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml

ser żółty 50g

papryka +sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie

chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną250ml

zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml

szynka złocista 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

Składy:

zacierki na mleku: woda , mleko w proszku, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz,

Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka

szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa

obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu.

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

obiad

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g

ziemniaki 200g

surówka z marchwi i jabłka z olejem 150g

kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g

surówka z marchwi i jabłka z olejem 150g

kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g

surówka z marchwi i jabłka z olejem 150g

kompot 250ml podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g marchewka gotowana 150g kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g marchewka gotowana 150g kompot 250ml

owoc 1szt podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

pulpet wieprzowy pieczony 100g w sosie chrzanowym 150g marchewka gotowana 150g kompot 250ml

owoc 1szt podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa jarzynowa, ziemniaki, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka pulpet wieprzowyw sosie chrzanowym : szynka b/k, bułka pszenna(zboża zawierające gluten)), jaja, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, chrzan kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier

surówka z marchwi i jabłka: marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól

marchewka: marchewka, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól,

kolacja

Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną250ml

Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 100g chleb razowy 100g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja:

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata

i pomidorem

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Składy:

paprykarz rybny: konserwa rybna(ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż,

Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

Dodatkowy posiłek

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt owocowy 1szt

Wafle ryżowe 20g

jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus). Wafle ryżowe: Polewa malinowa 53% (cukier, nieutwardzone tłuszcze roślinne (palmowy, shea) w zmiennych proporcjach; serwatka w proszku (z mleka), malina liofilizowana 0,8%; emulgator: lecytyny (z soi); sól, aromaty), ryż 47% (brązowy, biały).

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 2571 kcal Białko ogółem 92.53 g Tłuszcz 104.54 g

Węglowodany ogółem 332.47 g Błonnik

pokarmowy 35.62 g Kwasy tłuszczowe

nasycone ogółem 42.48 g Glukoza 9.60 g Fruktoza 17.41 g Sacharoza 21.61 g Laktoza

19.21 g

Wartość energetyczna 2451 kcal Białko ogółem 100.10 g Tłuszcz 87.67 g

Węglowodany ogółem 329.56 g Błonnik

pokarmowy 25.13 g Kwasy tłuszczowe

nasycone ogółem 35.25 g Glukoza 9.44 g Fruktoza 17.04 g Sacharoza 20.35 g Laktoza

22.28 g

Wartość energetyczna 2771 kcal Białko ogółem 95.90 g Tłuszcz 107.21 g

Węglowodany ogółem 379.77 g Błonnik

pokarmowy 50.14 g Kwasy tłuszczowe

nasycone ogółem 40.75 g Glukoza 13.87 g Fruktoza 20.39 g Sacharoza 17.96 g Laktoza

5.13 g

Wartość energetyczna 2197 kcal Białko ogółem 98.34 g Tłuszcz 56.33 g

Węglowodany ogółem 338.33 g Błonnik

pokarmowy 23.98 g Kwasy tłuszczowe

nasycone ogółem 15.70 g Glukoza 8.86 g Fruktoza 14.70 g Sacharoza 36.89 g Laktoza

21.77 g

Wartość energetyczna 2476 kcal Białko ogółem 105.33 g Tłuszcz 78.60 g

Węglowodany ogółem 351.82 g Błonnik

pokarmowy 26.08 g Kwasy tłuszczowe

nasycone ogółem 35.19 g Glukoza 13.16 g Fruktoza 18.80 g Sacharoza 19.65 g Laktoza

21.97 g

Wartość energetyczna 2407 kcal Białko ogółem 86.68 g Tłuszcz 71.18 g

Węglowodany ogółem 371.00 g Błonnik

pokarmowy 28.69 g Kwasy tłuszczowe

nasycone ogółem 29.74 g Glukoza 13.70 g Fruktoza 19.30 g Sacharoza 18.80 g Laktoza

0.27 g

podkreślone zostały produkty alergizujące sporządziła: mgr dietetyk Agata Birus