Dostosuj: A

16.04.2024

 

 

16.04.2024

wtorek

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

śniadanie

makaron pszenny na mleku 300ml ser żółty 50g

papryka +sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

makaron pszenny na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 300ml ser żółty 50g

papryka +sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru 250ml

II śniadanie

chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

makaron pszenny na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną250ml

makaron pszenny na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 300ml szynka złocista 50g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

Składy:

Makaron pszenny na mleku: woda , mleko 2%, makaron pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z makaronem makronem pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz,

Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka

szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa

obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu.

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

obiad

Zupa brokułowa z natką pietruszki 300ml

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g ziemniaki 200g

surówka z kapusty czerwonej z olejem 150g

kompot 250ml

Zupa brokułowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

Zupa brokułowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

surówka z kapusty czerwonej z olejem 150g

kompot 250ml podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

owoc 1szt podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml

ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

owoc 1szt podwieczorek: kiwi 1szt

Zupa jarzynowa, ziemniaki, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka Zupa brokułowa, ziemniaki, brokuł, marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym: pierśz kurczak a 80g, , masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten, koper, przyprawy kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier kopytka: ziemniaki, jaja, mąka pszenna(zboża zawierające gluten)), mąka ziemniaczana, masło ekstra, sól

buraczki gotowane: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten),, sól, pieprz, kwasek cytrynowy surówka z kapusty czerwonej, marchwi i jabłka: kapusta czerwona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól

kolacja

Paprykarz rybny 90g

Ogórek kiszony +sałata 60g chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną250ml

polędwica sopocka 50g

rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną250ml

Paprykarz rybny 90g

Ogórek kiszony +sałata 100g chleb razowy 100g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja:

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem

polędwica sopocka 50g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g

rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g

rzodkiewka +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Składy:

paprykarz rybny: konserwa rybna (ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż,

Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

Dodatkowy posiłek

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt owocowy 1szt

podpłomyki 30g

jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus). Podpłomyki: Mąka pszenna, mleko w proszku, tłuszcz roślinny (palmowo-rzepakowy), sól, emulgator: lecytyny (z soi), substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu.

Wartość odżywcza

 

podkreślone zostały

Wartość energetyczna 2467 kcal Białko

ogółem 91.09 g Tłuszcz 94.96 g Węglowodany ogółem 329.04 g Błonnik pokarmowy 34.64 g Sód 2460.73 mg Sól 6.14 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 39.42 g Glukoza 9.86 g Fruktoza 15.92 g Sacharoza 21.28 g Laktoza

pro1d9.u5k3tgy alergizujące

Wartość energetyczna 2122 kcal Białko ogółem

95.04 g Tłuszcz 64.59 g Węglowodany ogółem

302.25 g Błonnik pokarmowy 20.72 g Sód 2070.25 mg Sól 5.18 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 31.18 g Glukoza 6.47 g Fruktoza 12.56 g Sacharoza 26.69 g Laktoza

22.28 g

Wartość energetyczna 2586 kcal Białko ogółem

92.39 g Tłuszcz 97.60 g Węglowodany ogółem

357.92 g Błonnik pokarmowy 48.53 g Sód 2859.97 mg Sól 7.15 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 37.75 g Glukoza 14.13 g Fruktoza 18.90 g Sacharoza 17.57 g Laktoza

5.45 g

Wartość energetyczna 1942 kcal Białko ogółem 94.62 g Tłuszcz 38.49 g

Węglowodany ogółem 316.58 g Błonnik

pokarmowy 20.43 g Sód 2026.13 mg Sól

5.07 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

11.99 g Glukoza 6.76 g Fruktoza 12.90 g

Sacharoza 43.58 g Laktoza 21.77 g

Wartość energetyczna 2221 kcal Białko ogółem 101.61 g Tłuszcz 60.76 g

Węglowodany ogółem 330.07 g Błonnik

pokarmowy 22.53 g Sód 2257.45 mg Sól

5.64 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

31.48 g Glukoza 11.06 g Fruktoza 17.00 g

Sacharsopzaor2z6ą.3d4zigłaL:akmtogzrad2i1e.t9e7tygk Agata Birus

Wartość energetyczna 2180 kcal Białko ogółem 83.00 g Tłuszcz 55.17 g

Węglowodany ogółem 352.45 g Błonnik

pokarmowy 26.73 g Sód 2618.03 mg Sól

5.83 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

27.06 g Glukoza 10.30 g Fruktoza 21.50 g

Sacharoza 28.24 g Laktoza 0.27 g