Dostosuj: A

21.02.2024

 

21.02.2024

środa

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

śniadanie

Ryż na mleku 300ml szynka wieprzowa 50g sałata+pomidor 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

Ryż na mleku 300ml szynka wieprzowa 50g sałata+pomidor 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zupa na wywarze jarzynowym z ryżem 300ml szynka wieprzowa 50g

sałata+pomidor 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie:

Wafle ryzowe 20g

Ryż na mleku 300ml szynka wieprzowa 50g sałata+pomidor 60g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

Ryż na mleku 300ml szynka wieprzowa 50g sałata+pomidor 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie:

Wafle ryzowe 20g

zupa na wywarze jarzynowym z ryżem 300ml szynka wieprzowa 50g

sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie:

Wafle ryzowe 20g

Składy:

ryż na mleku:mleko 2%, ryż biały zupa na wywarze jarzynowym z ryżem:,ryż biały, marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz

Szynka wieprzowa: mięso wieprzowe z szynki (71%), woda, sól, skrobia ziemniaczana z natką pietruszki, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających gluten, selera, gorczycy, soi, mleka (łącznie z laktozą).      

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

Wafle ryżowe: Polewa malinowa 53% (cukier, nieutwardzone tłuszcze roślinne (palmowy, shea) w zmiennych proporcjach; serwatka w proszku (z mleka), malina liofilizowana 0,8%; emulgator: lecytyny (z soi); sól, aromaty), ryż 47% (brązowy, biały).

obiad

Barszcz czerwony z natką pietruszki 300ml z ziemniakami 150g

Pieczone naleśniki z serem twarogowym 250g sos jogurtowy 150g

owoc 1szt Kompot 250ml

Barszcz czerwony z natką pietruszki 300ml z ziemniakami 150g

Gotowany makaron z serem twarogowym 300g sos jogurtowy 150g

owoc 1szt kompot 250ml

Barszcz czerwony z natką pietruszki 300ml z ziemniakami 150g

Gotowany makaron z serem twarogowym 300g sos jogurtowy 150g

kompot b/cukru 250ml owoc 1szt Podwieczorek: andruty 20g

Barszcz czerwony z natką pietruszki 300ml z ziemniakami 150g

Gotowany makaron z serem twarogowym 300g sos jogurtowy 150g

owoc1szt kompot 250ml

Barszcz czerwony z natką pietruszki 300ml z ziemniakami 150g

Gotowany makaron z serem twarogowym 300g sos jogurtowy 150g

owoc 1szt kompot 250ml podwieczorek andruty 20g

Barszcz czerwony z natką pietruszki 300ml z ziemniakami 150g

Gotowany makaron z jabłkiem 300g owoc 1szt

kompot 250ml podwieczorek andruty 20g

Składy:

Barszcz czerwony z natką pietruszki z ziemniakami:warzywko, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, seler, pieprz sól, koper, natka

naleśniki z serem twarogowym: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), jaja, mleko, ser twarogowy,(mleko), śmietana (mleko) cukier

makaron z serem twarogowym : makaron pszenny(zboża zawierające gluten, jaja kurze), ser twarogowy,cukier,sól sos jogurtowy: jogurt naturalny(mleko), kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier andruty: Mąka pszenna (zboża zawierające gluten), cukier, olej rzepakowy

kolacja

Pasta jajeczna z natką 90g sałata +rzodkiewka 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Pasta jajeczna z natką 90g sałata +rzodkiewka 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Pasta jajeczna z natką 90g sałata +rzodkiewka 100g chleb razowy 100g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja:

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem

rolada drobiowa 50g sałata+pomidor 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata z cytryną 250ml

Pasta jajeczna z natką 90g sałata +rzodkiewka 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Pasta jajeczna z natką 90g sałata +rzodkiewka 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Składy:

Rolada drobiowa: mięso drobiowe 59% (w tym: filet z kurczaka 47%, pierś z indyka 12%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancja zagęszczająca: karagen, stabilizatory: trifosforany, aromaty (zawierają: zboża zawierające gluten i soję), przeciwutleniacz: askorbinian sodu, wzmacniacze smaku: E621, E635, regulatory kwasowości: octany sodu, cytryniany sodu, białko sojowe, glukoza, maltodekstryna, ekstrakty z warzyw, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: gorczycy, selera, mleka (łącznie z laktozą).

Pasta jajeczna: jaja, jogurt naturalny (mleko), natka pietruszki, sól

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

Dodatkowy posiłek

ciasto drożdżowe niskosłodzone 70g

ciasto drożdżowe niskosłodzone 70g

ciasto drożdżowe niskosłodzone 70g

ciasto drożdżowe niskosłodzone 70g

ciasto drożdżowe niskosłodzone 70g

ciasto drożdżowe niskosłodzone 70g

ciasto drożdżowe: mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, woda, drożdże, cukier i sól.

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 2385 kcal Białko ogółem 94.14 g Tłuszcz 78.88 g

Węglowodany ogółem 338.17 g Błonnik pokarmowy 29.10 g Sód 2355.60 mg Sól

4.60 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

39.19 g Glukoza 8.35 g Fruktoza 19.50 g

Sacharoza 41.80 g Laktoza 25.57 g

Wartość energetyczna 2590 kcal Białko ogółem 98.88 g Tłuszcz 84.99 g

Węglowodany ogółem 368.06 g Błonnik pokarmowy 18.38 g Sód 2210.78 mg Sól

4.24 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

40.88 g Glukoza 8.35 g Fruktoza 19.50 g

Sacharoza 37.09 g Laktoza 23.26 g

Wartość energetyczna 2728 kcal Białko ogółem 112.23 g Tłuszcz 93.95 g

Węglowodany ogółem 376.77 g Błonnik pokarmowy 39.33 g Sód 3169.37 mg Sól

4.90 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

43.33 g Glukoza 8.32 g Fruktoza 18.38 g

Sacharoza 34.77 g Laktoza 9.17 g

Wartość energetyczna 2265 kcal Białko ogółem 93.82 g Tłuszcz 52.16 g

Węglowodany ogółem 366.36 g Błonnik pokarmowy 18.11 g Sód 1932.06 mg Sól

4.85 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

17.78 g Glukoza 8.32 g Fruktoza 19.50 g

Sacharoza 37.00 g Laktoza 22.74 g

Wartość energetyczna 2909 kcal Białko ogółem 105.26 g Tłuszcz 86.03 g

Węglowodany ogółem 439.78 g Błonnik pokarmowy 19.98 g Sód 2286.78 mg Sól

4.44 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

40.92 g Glukoza 9.95 g Fruktoza 19.90 g

Sacharoza 86.69 g Laktoza 23.26 g

Wartość energetyczna 2597 kcal Białko ogółem 71.70 g Tłuszcz 72.94 g

Węglowodany ogółem 426.52 g Błonnik pokarmowy 24.21 g Sód 2053.88 mg Sól

3.86 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

32.84 g Glukoza 12.52 g Fruktoza 25.80 g

Sacharoza 78.18 g Laktoza 1.16 g