Dostosuj: A

20.02.2024

 

 

20.02.2024

wtorek

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

śniadanie

makaron pszenny na mleku 300ml ser żółty 50g

papryka +sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

makaron pszenny na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 300ml

ser żółty 50g

papryka +sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru 250ml

II śniadanie

chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

makaron pszenny na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną250ml

makaron pszenny na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zupa na wywarze jarzynowym z makaronem pszennym 300ml

szynka złocista 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

Składy:

Makaron pszenny na mleku: woda , mleko 2%, makaron pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z makaronem makronem pszenny(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz,

Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka

szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa

obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu.

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

obiad

Zupa brokułowa z natką pietruszki 300ml Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

ziemniaki 200g

surówka z kapusty czerwonej z olejem 150g kompot 250ml

Zupa brokułowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

Zupa brokułowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

surówka z kapusty czerwonej z olejem 150g kompot 250ml

podwieczorek: jabłko 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

owoc 1szt podwieczorek: jabłko 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

owoc 1szt podwieczorek: jabłko 1szt

Zupa jarzynowa, ziemniaki, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka Zupa brokułowa, ziemniaki, brokuł, marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym: pierśz kurczaka 80g, , masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten, koper, przyprawy kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier

buraczki gotowane: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten),, sól, pieprz, kwasek cytrynowy surówka z kapusty czerwonej, marchwi i jabłka: kapusta czerwona, marchew, jabłko, olej rzepakowy, sól

kolacja

Paprykarz rybny 90g

Sałatka jarzynowa +sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g

herbata z cytryną250ml

polędwica sopocka 50g

Sałatka jarzynowa +sałata 60g bułka pszenna 100g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną250ml

Paprykarz rybny 90g

Sałatka jarzynowa +sałata 100g chleb razowy 100g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja:

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Składy:

paprykarz rybny: konserwa rybna (ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż,

Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości sałatka jarzynowa: ziemniaki, marchew, pietruszka, groszek zielony, ogórek kiszony, jogurt naturalny (mleko)

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

Dodatkowy posiłek

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt owocowy 1szt

podpłomyki 30g

jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus). Podpłomyki: Mąka pszenna, mleko w proszku, tłuszcz roślinny (palmowo-rzepakowy), sól, emulgator: lecytyny (z soi), substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu.

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 2480 kcal Białko

ogółem 90.67 g Tłuszcz 94.88 g Węglowodany ogółem 332.17 g Błonnik pokarmowy 33.69 g Sód 2477.13 mg Sól 6.18 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 39.39 g Glukoza 7.91 g Fruktoza 15.87 g Sacharoza 27.18 g Laktoza

19.53 g

Wartość energetyczna 2171 kcal Białko

ogółem 94.34 g Tłuszcz 69.74 g Węglowodany ogółem 303.55 g Błonnik pokarmowy 20.62 g Sód 2045.25 mg Sól 5.11 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 31.52 g Glukoza 7.37 g Fruktoza 15.16 g Sacharoza 24.59 g Laktoza

22.28 g

Wartość energetyczna 2586 kcal Białko

ogółem 92.39 g Tłuszcz 97.60 g Węglowodany ogółem 357.92 g Błonnik pokarmowy 48.53 g Sód 2859.97 mg Sól 7.15 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 37.75 g Glukoza 14.13 g Fruktoza 18.90 g Sacharoza 17.57 g Laktoza

5.45 g

Wartość energetyczna 1942 kcal Białko

ogółem 94.62 g Tłuszcz 38.49 g Węglowodany ogółem 316.58 g Błonnik pokarmowy 20.43 g Sód 2026.13 mg Sól 5.07 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 11.99 g Glukoza 6.76 g Fruktoza 12.90 g Sacharoza 43.58 g Laktoza

21.77 g

Wartość energetyczna 2221 kcal Białko ogółem 101.61 g Tłuszcz 60.76 g

Węglowodany ogółem 330.07 g Błonnik

pokarmowy 22.53 g Sód 2257.45 mg Sól

5.64 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem

31.48 g Glukoza 11.06 g Fruktoza 17.00 g

Sacharoza 26.34 g Laktoza 21.97 g

Wartość energetyczna 2180 kcal Białko

ogółem 83.00 g Tłuszcz 55.17 g Węglowodany ogółem 352.45 g Błonnik pokarmowy 26.73 g Sód 2618.03 mg Sól 5.83 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 27.06 g Glukoza 10.30 g Fruktoza 21.50 g Sacharoza 28.24 g Laktoza

0.27 g