Dostosuj: A

10.02.2024

 

10.02.2024

sobota

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

śniadanie

Zacierki na mleku 300ml Pasta z fasoli 70g

Ogórek kiszony+sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

Zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata+pomidor 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml

Pasta z fasoli 70g

Ogórek kiszony +sałata 100g chleb razowy 100g

masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru 250ml II śniadanie

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem

Zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata+pomidor 60g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

Zacierki na mleku 300ml Polędwica z indyka 50g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

Zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml

Polędwica z indyka 50g sałata +rzodkiewka 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

Składy:

zacierki na mleku: woda , mleko w proszku, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz, pasta z fasoli:fasola Jaś, jabłko, cebula, sól

polędwica z indyka:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają zboża zawierające gluten ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu.

Możliwa obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu.

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, papryka

obiad

Zupa pieczarkowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

zraz z warzywami duszony 100g w sosie koperkowym 150g

surówka z buraka i jabłka 150g kompot 250ml

Zupa pieczarkowa z natką pietruszki 400m ziemniaki 200g

pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g

kompot 250ml

Zupa pieczarkowa z natką pietruszki 400m ziemniaki 200g

pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g surówka z buraka i jabłka 150g

kompot b/cukru250ml podwieczorek

sałatka warzywna 150g

Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g

kompot 250ml

Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g

kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek

jabłko 1szt

Zupa ziemniaczana z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

pierś duszona 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g

kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek

jabłko prażone 1szt

Składy:

zupa ziemniaczana: warzywko, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) sól, pieprz, koper

Zupa pieczarkowa z natką pietruszki: warzywko, ziemniaki, pieczarki, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka Piers sosie koperkowym : filet z kurczaka, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) , olej rzepakowy, koper

zraz z warzywami: szynka b/k, mąka pszenna,(zboża zawierające gluten)) ,ogórek kiszony, cebula, olej rzepakowy, koper surówka z buraka i jabłka: buraki jabłko, olej rzepakowy, sól

buraczki: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające gluten),, sól, kwasek cytrynowy sałatka warzywna: sałata, pomidor, oliwki, ser feta (białko mleka), olej rzepakowy, sól, pieprz

kolacja

Ser żółty 50g

sałata+ketchup 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g chleb razowy 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja:

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i

papryką

Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata z cytryną 250ml

Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Szynka wojskowa 50g sałata+ketchup 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Składy:

Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato

Szynka wojskowa:mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany difosforany, karagen, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, cukier, hydrolizat białkowy kukurydziany, aromaty (zawierają soję), hemoglobina wieprzowa, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: zbóż zawierających zboża zawierające gluten, selera, gorczycy, soi, mleka

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, papryka

Dodatkowy posiłek

Jogurt owocowy 1szt

Jogurt owocowy 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt owocowy 1szt

Jogurt owocowy 1szt

Biszkopty 40g

jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus).

Biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny). Może zawierać mleko i orzechy.

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 2017 kcal Białko

ogółem 76.57 g Tłuszcz 72.77 g Węglowodany ogółem 278.61 g Błonnik pokarmowy 30.75 g Sód 2741.86 mg Sól 6.84 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 31.54 g Glukoza 6.38 g Fruktoza 14.28 g Sacharoza 26.10 g Laktoza

19.14 g

Wartość energetyczna 2080 kcal Białko

ogółem 85.42 g Tłuszcz 61.19 g Węglowodany ogółem 310.16 g Błonnik pokarmowy 20.73 g Sód 2587.28 mg Sól 6.48 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 30.50 g Glukoza 6.01 g Fruktoza 13.92 g Sacharoza 23.05 g Laktoza

19.16 g

Wartość energetyczna 2339 kcal Białko

ogółem 83.49 g Tłuszcz 85.28 g Węglowodany ogółem 334.86 g Błonnik pokarmowy 49.33 g Sód 2959.62 mg Sól 7.39 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 37.94 g Glukoza 6.76 g Fruktoza 13.52 g Sacharoza 23.95 g Laktoza

7.05 g

Wartość energetyczna 1980 kcal Białko

ogółem 84.99 g Tłuszcz 40.83 g Węglowodany ogółem 331.88 g Błonnik pokarmowy 20.51 g Sód 2627.56 mg Sól 6.60 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 12.25 g Glukoza 5.11 g Fruktoza 11.32 g Sacharoza 43.20 g Laktoza

18.98 g

Wartość energetyczna 2247 kcal Białko

ogółem 91.67 g Tłuszcz 60.20 g Węglowodany ogółem 349.61 g Błonnik pokarmowy 23.51 g Sód 2854.83 mg Sól 7.16 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 31.01 g Glukoza 8.11 g Fruktoza 19.42 g Sacharoza 28.71 g Laktoza

19.17 g

Wartość energetyczna 2241 kcal Białko

ogółem 85.29 g Tłuszcz 57.20 g Węglowodany ogółem 362.82 g Błonnik pokarmowy 27.15 g Sód 3046.83 mg Sól 6.91 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 28.55 g Glukoza 8.68 g Fruktoza 19.92 g Sacharoza 29.36 g Laktoza

5.07 g