Dostosuj: A

9.01.2024

 

 

9.01.2024

wtorek

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwostrawna pediatryczna

Dieta łatwostrawna pediatryczna bezmleczna

śniadanie

zacierki na mleku 300ml ser żółty 50g

papryka +sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g

owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml

zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami 300ml

ser żółty 50g

papryka +sałata 100g chleb razowy 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną b/cukru 250ml

II śniadanie

chleb razowy z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło roślinne 10g owoc 1szt

herbata z cytryną250ml

zacierki na mleku 300ml twarożek z natką 80g

pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami

300ml

szynka złocista 50g pomidor +sałata 60g bułka pszenna 100g masło ekstra 20g owoc 1szt

herbata z cytryną 250ml II śniadanie

Bułka pszenna z masłem roślinnym, wędliną, sałatą i pomidorem

Składy:

zacierki na mleku: woda , mleko w proszku, zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) zupa na wywarze jarzynowym z zacierkami zacierki(zboża zawierające gluten, jaja) , marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz,

Ser żółty: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Twarożek z natką: ser biały chudy(mleko), jogurt naturalny(mleko), natka

szynka złocista:mięso drobiowe 63% (w tym: filet z piersi kurczaka 57%, filet z piersi indyka 6%), woda, skrobia modyfikowana, sól, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa, cukier, maltodekstryna, dekstroza, błonnik cytrusowy, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, aromaty i ekstrakty przypraw (zawierają gorczycę ), wzmacniacze smaku: E621, E635, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, barwnik: karminy, białko kolagenowe (wieprzowe), hydrolizat białkowy z kukurydzy, ekstrakt drożdżowy, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa

obecność: mleka (łącznie z laktozą), gorczycy, zboża zawierające glutenu.

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

obiad

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

ziemniaki 200g

surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

surówka z buraka i jabłka z olejem 150g kompot 250ml

podwieczorek: jabłko 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g

buraczki gotowane 150g kompot 250ml

owoc 1szt podwieczorek: jabłko 1szt

Zupa jarzynowa z natką pietruszki 300ml ziemniaki 200g

Pierś z kurczaka 80g w sosie koperkowym 150g buraczki gotowane 150g

kompot 250ml owoc 1szt podwieczorek: jabłko 1szt

Zupa jarzynowa, ziemniaki, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa marchew, pietruszka,seler mąka pszenna(zboża zawierające gluten) pieprz sól, koper, natka

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym: pierśz kurczaka 80g, , masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten, koper, przyprawy kompot: woda, jabłka, sok malinowy, cukier

buraczki gotowane: buraki, masło roślinne(mleko), mąka pszenna(zboża zawierające zboża zawierające gluten),, sól, pieprz, kwasek cytrynowy sałatka z buraka: burak, jabłko, olej roślinny, kwasek cytrynowy, sól

kolacja

Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 60g

chleb pszenno-żytni 50g+ chleb razowy 50g masło ekstra 20g

herbata z cytryną250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g herbata z cytryną250ml

Paprykarz rybny 90g ogórek kiszony+sałata 100g chleb razowy 100g

masło ekstra 20g

herbata z cytryną b/cukru 250ml II kolacja:

chleb razowy z masłem, wędliną, sałata i pomidorem

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło roślinne 10g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

polędwica sopocka 50g pomidor +sałata 60g

bułka pszenna 100g masło ekstra 20g

herbata z cytryną 250ml

Składy:

paprykarz rybny: konserwa rybna (ryba – filety z makreli, woda, koncentrat pomidorowy, cukier, olej roślinny, ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca – guma guar, pieprz czarny, aromat papryki), ryż,

Polędwica sopocka: wędzonka wieprzowa wysokowydajna z wodą dodaną, schab wędzony parzony z dodatkiem białka sojowego, sól, stabilizator, izolat białka sojowego, substancja zagęszczająca, wzmacniacz smaku, glukoza, białko wieprzowe, przeciwutleniacz, substancja konserwująca, regulator kwasowości

chleb pszenno- żytni:mąka żytnia(zboża zawierające gluten), woda, mąka pszenna(zboża zawierające gluten), zakwas naturalny, drożdże, sól Bułka pszenna: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), woda, drożdże, sól Chleb razowy: woda, mąka razowa (zboża zawierające gluten), mieszanka piekarnicza(zboża zawierające gluten), drożdże, zaciemniacz słodowy ( zboża zawierające gluten), sól

masło ekstra: masło(mleko)herbata z cytryną z : woda, cukier, herbata z cytryną ekspresowa

kanapka z szynką kanapkową: chleb razowy, szynkowa kanapkowa (mięso wieprzowe (74 %), woda, sól spożywcza, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, substancja zagęszczająca: karagen, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, cukier, aromaty, regulator kwasowości: cytrynian sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: E250; produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, białka mleka (z laktozą), orzeszki ziemne, , gorczycę, sezam) masło esktra, sałata, pomidor

Dodatkowy posiłek

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt naturalny 1szt

Jogurt owocowy 1szt

Biszkopty 30g

jogurt naturalny: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis

jogurt owocowy:mleko pasteryzowane(mleko), cukier, truskawki 6 %, naturalny aromat, koncentrat z marchwi i soku z buraka czerwonego, zagęszczony sok cytrynowy, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus).

Biszkopty: mąka pszenna(zboża zawierające gluten), cukier, jaja, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana z natką pietruszki, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (węglany amonu), aromat, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), barwnik (karoteny). Może zawierać mleko i orzechy.

 

 

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 2303 kcal Białko ogó- łem 87.61 g Tłuszcz 86.85 g Węglowodany ogółem 309.52 g Błonnik pokarmowy

34.17 g Sód 2450.88 mg Sól 6.11 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 38.80 g Glu- koza 9.60 g Fruktoza 17.41 g Sacharoza

21.55 g Laktoza 19.21 g

Wartość energetyczna 2075 kcal Białko ogó- łem 93.35 g Tłuszcz 61.74 g Węglowodany ogółem 299.32 g Błonnik pokarmowy

21.73 g Sód 2019.30 mg Sól 5.04 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 30.87 g Glu- koza 9.06 g Fruktoza 16.70 g Sacharoza

19.02 g Laktoza 21.96 g

Wartość energetyczna 2479 kcal Białko ogó- łem 91.68 g Tłuszcz 89.42 g Węglowodany ogółem 350.52 g Błonnik pokarmowy

48.79 g Sód 3232.42 mg Sól 8.08 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 37.05 g Glu- koza 11.77 g Fruktoza 19.09 g Sacharoza

17.40 g Laktoza 5.13 g

Wartość energetyczna 1929 kcal Białko ogó- łem 93.42 g Tłuszcz 38.64 g Węglowodany ogółem 315.38 g Błonnik pokarmowy

22.53 g Sód 2071.13 mg Sól 5.18 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 12.02 g Glu- koza 8.86 g Fruktoza 14.70 g Sacharoza

36.83 g Laktoza 21.77 g

Wartość energetyczna 2223 kcal Białko ogó- łem 100.11 g Tłuszcz 61.01 g Węglowodany ogółem 333.12 g Błonnik pokarmowy

25.53 g Sód 2301.45 mg Sól 5.75 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 31.45 g Glu- koza 11.86 g Fruktoza 22.80 g Sacharoza

22.34 g Laktoza 21.97 g

 

Wartość energetyczna 2167 kcal Białko ogó- łem 81.80 g Tłuszcz 55.32 g Węglowodany ogółem 351.25 g Błonnik pokarmowy

28.83 g Sód 2663.03 mg Sól 5.94 g Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 27.09 g Glu- koza 12.40 g Fruktoza 23.30 g Sacharoza

21.49 g Laktoza 0.27 g